Ankara’dan, memleketin kalbinden çıkan bir tarifle Figen Ararat mutfaklarımızı bir kez daha şenlendiriyor.

Memleketin Kalbinden Çıkan Bir Tarif

İç Anadolu Bölgesi’nde özellikle bayram günlerinde sıklıkla hazırlanan özel bir yemek ile karşınızdayım. Şehriye, kemikli et, domates ve biberin muhteşem uyumundan oluşan Ankara tava…

Adını Türkiye’nin başkentinden alan Ankara tava, ekonomik, bereketli, lezzetli ve tabii ki görüntüsüyle de muhteşem. Bayramların özel yemeği olmasından da anlaşılacağı gibi harika bir davet yemeği. Her öğününüzün bayram gibi geçmesi dileğiyle…

Sevgilerimle

Figen Ararat

MALZEMELER

  • Kemikli et ( orijinali kuzu koldan yapılır ama ben ekonomik olsun diye tavuk buttan yaptım )
  • 4 adet biber
  • 3 adet orta boy domates 
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 su bardağı arpa şehriye
  • 6 su bardağı su
  • Tuz, kırmızıbiber ve karabiber ( ben tavuk kullandığım için zerdeçal ve köri de koydum )
  • Sıvı yağ

YAPILIŞI

Hem ocakta hem de fırında rahatlıkla kullanabileceğim için Ankara tavayı döküm tencerede yaptım.

Tencereye 1 kaşık sıvıyağ koyduktan sonra tavukları koyup her tarafını iyice kızartıyoruz. Kızaran tavukları tencereden alıp, minik minik doğradığımız biberleri koyuyoruz. Biberler kavrulduktan sonra küp küp doğradığımız domatesleri de ilave edip salçayı ve baharatları ekleyerek hepsi özdeşleşene kadar kavuruyoruz. Güzel sos kıvamına gelince üzerine kızarttığımız tavukları koyup üzerine çıkacak kadar sıcak su koyuyoruz (Daha sonra pilavında bu suyu kullanacağız).

Tencerenin kapağını kapatıp 6-7 dakika pişiriyoruz. Piştikten sonra tavukları ayrı bir yere alıp tavuk suyunun ve hazırladığımız sosun iç içe geçtiği sudan 6 bardak ayırıyoruz. Tencereye 3 kaşık sıvı yağ koyduktan sonra 3 su bardağı arpa şehriyeyi kavuruyoruz. Kavrulan şehriyelerin üzerine ayırdığımız suyu ilave ediyoruz. En üste de tavukları koyup 190 derecede ısıttığımız fırına koyuyoruz.

Şehriyeler suyunu çekip pişene kadar bekliyoruz. Şehriyeler de piştikten sonra yemeğe hazır.

Afiyet olsun:)

YouTube: Figen Ararat

Instagram: @figenararat

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*