Et Yemekleriyle Uyumlu 4 Şahane Aparatif

Birçok sofranın normal zamanlara göre zenginleştiği, paylaşımın arttığı, zenginliğin paylaştıkça çoğaldığı zamanlardır bayramlar… Ve bu bayram da her bayram olduğu gibi, sofraya konacak her yemekten önce paylaşmanın mutluluğunu doyasıya tadacağınız zamanlar geçirmenizi dileriz.

Şimdi gelelim asıl konumuza. Biliyoruz ki bayramların değişmeyen lezzetleri mevcut: baklavası, çikolatası, sarması, böreği… Ancak söz konusu Kurban Bayramı olduğunda menüde birtakım değişiklikler olabilir.

İşte bu yazı, hem Kurban Bayramında hem de yılın istediğiniz bir döneminde et yemeklerinizle mükemmel uyum yakalayacak birkaç lezzet alternatifini sizlere sunmak üzere hazırlandı.

Birkaç Küçük Hatırlatma…

Özel meze alternatiflerine geçmeden önce kuzu etinin tadına tat katacak birkaç küçük noktadan bahsedelim. Ve bu önerilerin oldukça enternasyonel olduğunu da hatırlatalım.

Mesela nane ve kuzu eti, Britanya mutfağının harika çiftidir. Ama elbette nane dışında daha birçok baharat ve ot da gayet işe yarar sonuçlar yaratır. Sarımsak, biberiye, kekik ve adaçayı en çok kullanılanlar arasındadır.

Rezene, kişniş, zencefil ve limonla yapılan marinasyonu da denemeniz tavsiye edebiliriz.

Tüm bunların ardından etiniz hazırsa şimdi sırada etinizin yanında sunabileceğiniz bol sebzeli birkaç önerimiz var!

Kalem kağıtlar hazır ise başlıyoruz efendim!

1. Flageolet Fasulyesiyle Doldurulmuş Evladiyelik Domatesler

Fransız flageolet fasulyeleri kuzu etinin yanında sunulan klasiklerden biridir ve yemeğe çeşniden çok daha fazla katkıda bulunur.

İçindekiler

  • ½ kap Flageolet Fasulyesi
  • 1/4 çay kaşığı karbonat
  • 2 defne yaprağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 diş kıyılmış sarımsak
  • 1 çay kaşığı taze kekik
  • ½ çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/3 kap dolmalık fıstık
  • 8 adet büyük evladiyelik domates
  • 1/4 kap rendelenmiş parmesan peyniri
  • 1/2 kap kıtır ekmek

Yapılışı

Karbonatla beraber sıcak suda haşladıktan sonra 8-18 saat kadar suyun içinde dinlendirdiğiniz fasulyeleri süzün. Daha sonra fasulyeleri defne yapraklarıyla beraber 90 dakika kadar haşlayın ve tekrar süzün.

Fırını 190 dereceye ayarlayın.

Sote tavasında yağı orta ateşte ısıtın, içine sarımsak, kekik ve toz kırmızı biber ekleyin. Kokusu çıkana kadar, 3 dakika kadar hepsini soteleyin. Dolmalık fıstık ve kıtır ekmekleri de karıştırıp renkleri değişinceye kadar kızartın.

Tavayı ateşten aldıktan sonra fasulyeleri içine ekleyin.

Domatesleri ikiye bölüp pişirdiğiniz fasulyeleri domateslerin göbeğine yerleştirin. Tıpkı dolma gibi… Sonrasında dilerseniz üzerine parmesan peynir ekleyin ve son olarak fırında 25 dakika kadar pişirerek servis edin.

Ferah, canlandırıcı ve tatlı evladiyelik domateslerin için

Tarifin kaynağı için: nourishedkitchen.com

2. Biberiye ve Sarımsaklı Patates

Yanında patates kızartması olmayan bir et yemeği sunumu düşünemeyenlerdenseniz, bu tarif aklınızı başınızdan alabilir. Çok az malzemeyle mükemmel bir lezzet şöleni yaşamak için yapmanız gerekenler;

Dilediğiniz kadar patatesi daire şeklinde ince ince kesip dik bir şekilde tepsiye yerleştirmek,

Aralarına yine ince ince doğradığınız sarımsakları ve biberiye dallarını eklemek,

Üzerine biraz tuz ve karabiber serpmek,

Ve son olarak üzerine zeytinyağı gezdirmek.

Kendi başınayken bile muhteşem bir aroma ve kokuya sahip olan biberiye ve sarımsağın bir araya geldiğinde ortaya çıkaracağı harika lezzeti bir kez düşünmeniz bile hemen hazırlıklara başlamanız için yeterli olacaktır sanırız.

Tarifin kaynağı için: feastingathome.com

3. Tabbule

Bolca baharatla tatlandırılmış bulgur, salatalık, domates, maydanoz ve nanenin damağınızda nasıl bir şölen yaratabileceğini biliyor musunuz?

Hala bilmiyorsanız öğrenmenin tam sırası!

Anavatanı Lübnan olan Tabbule, etin alnına konduracağınız lezzetli bir öpücük olacak!

İçindekiler

  • Bir demet büyük yapraklı maydanoz
  • Küçük bir demet taze nane yaprakları
  • 25 gr bulgur
  • 2 büyük domates
  • 2-5 taze soğan
  • 2 limon
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1’er çay kaşığı kırmızı biber, karabiber, tarçın, hindistancevizi, kakule, kişniş tohumu, karanfil ve sinameki.
  • Tuz

Yapılışı

Bulguru bir süzgeç yardımıyla temiz suyu görene kadar yıkayarak süzün. 200 ml kaynayan suyun içine döküp kabın ağzını streçleyin ve yarım saat kadar bekleyin.

Domates ve taze soğanları ince ince doğradıktan sonra bulgur kasesine ekleyin.

1,5 limonun suyunu ve baharat karışımını da kaseye katın.

Maydanoz ve naneleri soğuk suda yıkayın ve mümkün olduğunca ince bir şekilde kıyın. Sonrasında onları da kaseye koyup üzerine yağ ve tuz ekleyin.

Dilerseniz servis etmeden önce nar taneleri ile de süsleyebilirsiniz.

Tarifin kaynağı için: girlvsglobe.com

4. Akdeniz Kuskus Salatası

Orta Asya olur da Akdeniz olmaz mı? Sonuçta hepsi damak tadımıza hitap ediyor ve bize hem sağlıklı hem pratik çözümler sunuyor.

Bu kez malzemeler arasında bulgur yerine kuskus var. Aslında o da bir Orta Asya lezzeti.

Lafı uzatıp ağzınızı daha da sulandırmadan detaylara geçelim.

İçindekiler

  • 100 gr kuskus
  • 1/2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 400 ml su
  • 1/2 küçük kırmızı soğan (ince kıyılmış)
  • 1 Küçük boy kabak (ince kıyılmış)
  • 200 g karışık, ikiye bölünmüş cherry domates
  • 10 damla Kalamata zeytinyağı
  • 100 gr küp küp doğranmış feta peyniri
  • 2 tepeleme yemek aşığı kıyılmış reyhan yaprağı
  • 1 tepeleme yemek kaşığı kıyılmış nane yaprağı
  • 1/2 büyük limon suyu
  • 1 büyük boy ezilmiş sarımsak
  • 1/4 yemek kaşığı ezilmiş tozbiber
  • 1/4 yemek kaşığı tuz

Yapılışı

Kuskusları sote tavasında zeytinyağıyla beraber rengi değişene kadar soteleyin. 200 ml suyu ekleyip karıştırın. Kuskus suyu çektikten sonra 100 ml suyu ilave ederek 15 dakika kadar, yumuşayıncaya dek pişirmeye devam edin. Piştikten sonra soğumaya bırakın.

Tüm sebze ve otları geniş bir kâseye alıp karıştırın. Soğuyan kuskusu da ekledikten sonra feta peynirini en üste dökün.

In a jug whisk together the extra olive oil, lemon juice, garlic salt and pepper.

Zeytinyağını, limon suyunu, sarımsağı, tuzu ve karabiberi de ekleyin.

Son olarak her şeyi nazikçe karıştırın. Dilerseniz üzerine küçük parçalı kıtır ekmek de ilave edebilirsiniz.

Tarifin kaynağı için: thelastfoodblog.com

Şimdiden afiyet olsun:)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*