Kuru Fasulyeyi Hiç Böyle Denediniz Mi?

Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezi kuru fasulye. Öyle lezzetli, öyle farklı, sınıf, rütbe, zenginlik, fakirlik gözetmeksizin herkesin ortak noktası, sevgilisi.

Az malzemeyle, basitçe yapılır ama incelik ister. İncedir fasulye, öyle aceleye gelmez . Aniden pişirilmez, ona bir gün evvel karar vermek lazım. Bir gece önceden suya koyacaksın dinlenecek bir güzel büyüyecek, ertesi gün çok değil, sadece bir taşım kaynatacaksın, ama bu noktada kaynama ritmine dikkat edeceksin, hoplayıp zıplamadan, adeta alçak sesle bir şeyler anlatıyormuşçasına fısıldayacak sadece ve böylelikle taneler dağılıp gitmeyecek. Fasulyeler; birbirine yapışmayacaklar, “Ben buradayım” diye tane tane ışıldayacaklar. Velhasıl, bir hayli ihtimam göstermek icap ediyor kuru fasulyeye. Hayat gibi. Sevdiklerimiz gibi.

Sevgilerimle

Figen Ararat

MALZEMELER

  • 1 adet orta boy soğan
  • 4 adet sivri biber
  • 3-4 adet domates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası ya da 2-3 kaşık domates püresi
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı Sıvı yağ
  • 2,5 su bardağı fasulye
  • 100 gr çemensiz pastırma
  • Tuz, karabiber
  • Kimyon
  • Toz kırmızı biber
  • 1 adet kuru acı biber 🌶 ( acı sevmeyenler koymayabilir )

Ekmeği İçin:

  • 250 gr un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI

Tencereye 1 yemek kaşığı sıvı yağ koyuyoruz, yemeklik küp küp doğradığımız soğanları ekleyip kavuruyoruz. Biberleri de ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Domatesleri tencereye ekliyoruz. Domatesler de güzelce kavrulduktan sonra salçasını ilave ediyoruz. Salçanın kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. 1 yemek kaşığı tereyağını da ekleyip baharatlarını ilave ediyoruz. Haşlanmış fasulyeleri ilave ediyoruz.

Püf noktası:

Fasulyenin diri kalması ve kabuklarının ayrılmaması için bir gece önceden bol suda bekletirken içine tuz koyun, hatta kaya tuzu. Ve sarı suyunu atmak için bir taşım kaynatırken suyuna 1 çay kaşığı karbonat ekleyin.

Çemensiz pastırmayı ve acı seviyorsanız acı biberi de koyup üzerine 2 parmak çıkacak kadar sıcak su ekleyerek kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte 30 – 40 dakika pişiriyoruz.

Fasulyeler pişerken ekmeğini hazırlayalım:

1 su bardağı ılık suya şeker ve mayayı koyarak 5 dakika aktif hale gelmesini bekliyoruz. Unun içine tuz koyup karıştırıyoruz. Unun ortasını havuz gibi açarak mayalı suyu koyun ve 5 dakika yoğuruyoruz. Ele yapışmayan esnek bir hamur elde edince un serdiğiniz bir kaba koyup üzerine nemli bir bezle ya da streç filmle kapatıyoruz. 20 dakika mayalandırıyoruz. Mayalanan hamuru biraz unla tekrar bir iki kez yoğurarak maya kokusunu çıkarıyoruz.

Hamuru tencerenin ağzından 2 parmak geniş açıp (tırnak pide yapar gibi) elimizde hamurdaki fazla unları silkeledikten sonra, hamurun yapışması için tencerenin ağzını nemli bir bezle silip ıslatıyoruz. Hamuru tencerenin ağzına hiç boşluk kalmayacak şekilde yapıştırıyoruz (Kuru fasulye yaparken döküm tencere ya da güveç kullanmak lezzeti ikiye katlar unutmayın).

Isının etkisiyle hamur kabaracak. Hamur iyice kabardığında önceden 200 derece ısıtılmış fırının en alt rafına tencereyi koyuyoruz. Hamur iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkan kızarmış ekmeğin üzerine biraz tereyağı sürüyoruz.

Ve sofraya şişmiş, kızarmış dumanı üstünde harika ekmeği ile gelen bir tencere fasulyeye kim hayır diyebilir ki. Ekmeğini kesip (ekmeğin kabuk kısmını sevenler buna bayılacak ) tabağa koyduğunuz fasulyenin yanında servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun. 🙂

YouTube: Figen Ararat

Instagram: @figenararat

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*