Ramazan’a Özel, Dönemlik Bir Tatlı

Ramazan gelince gözlerin en çok aradığı tatlılardan biridir fındıklı güllaç. Zira Ramazan’ın şehri terk etmesiyle beraber o da usulcacık ayrılır sanki aramızdan. Tadını damağımızda bırakarak, bir sonraki yıla hazırlık yapmak üzere bir kenara çekilir.

Fındıklı güllaç tatlısının seveni de boldur sevmeyeni de. Ama Sevilay’ın Mutfağı’ndan çıkan bir güllaç tarifi var ki, güllacı sevmeyene de sevdirecek cinsten.

MALZEMELER

  • 7-8 adet güllaç yaprağı (Kare borcam için)
  • 6 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker

Arası İçin:

  • Dövülmüş fındık içi

Üzeri İçin:

  • Çilek
  • Toz Antep fıstığı

YAPILIŞI

Bir tencereye sütü boşaltıyoruz. Üzerine toz şeker ilave edip karıştırıyoruz. Süt kaynama noktasına gelene kadar ısıtıyoruz.

Güllaç yapraklarını 4-5 parçaya kırıyoruz. Borcamın tabanını bir kat güllaç yaprağı ile kaplıyoruz. Sütlü karışımdan azar azar ekleyerek, yaprakları ıslatıyoruz.

Aynı şekilde 1 kat güllaç dizdikten sonra tekrar süt ile ıslıyoruz. 4 yaprak için aynı işlemi yaptıktan sonra dövülmüş fındık içini serpiyoruz.

Kalan 4 yaprak için de süt ile ıslama işlemini tekrar ediyoruz.

Artan sütü en son katın üzerine gezdiriyoruz. Tatlının şerbeti çekmesi için 10 dakika bekliyoruz. (Süt güllaç yapraklarının üzerine kadar çıkacaktır. Fazla olduğunu düşünmeyin. Çünkü güllaç yaprakları sütü hızlıca çekecektir).

Sütü çeken güllaç tatlımızın üzerini çilek ile süsleyip toz Antep fıstığı serpiyoruz.

Buzdolabında 2 saat dinlendiriyoruz. Soğuyan güllacımızı kare dilimler halinde kesip servis ediyoruz.

Afiyet Olsun:)

Sevilay’ın Mutfağı’na ulaşan yolları da sizin için şöyle tarif edebiliriz:

YouTube: Sevilay’ın Mutfağı

Instagram: @sevilayin.mutfagi

Web Sitesi: www.sevilayinmutfagi.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*