İçi dolu dolu olan köftenin doyuruculuğu ve patlıcanın acımtırak lezzetinin birleşiminden doğan bu lezzet, taze kaşarın koruyuculuğunda pişerek bütünleşiyor.

MALZEMELER

  • 6 orta boy bostan patlıcanı
  • 12 dilim (kare) taze kaşar
  • Fesleğen
  • 1 kg domates
  • 1 kaşık salça
  • 1 diş sarımsak
  • Zeytinyağı, pul biber, tuz

Köfte Malzemeleri

  • 500 gr köftelik dana kıyma
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • Ekmekleri ıslatmak için 1 bardak süt
  • 1 yumurta
  • 1 adet kuru soğan
  • Tuz, karabiber

YAPILIŞI

Bostan patlıcanlarını 1 cm’den biraz daha kalın halka halka kesin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip fırça ile üstlerini bolca yağlayın. Üstlerine tuz ve karabiber serperek önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Çatalı batırarak kontrol edip, yumuşamışsa fırından çıkarın.

Kıymayı geniş bir kaba koyun, kuru soğanı rendeleyin. Bayat ekmekleri sütte yumuşatıp sıktıktan sonra elle ufalayarak malzemeye ilave edin. Yumurta, tuz ve karabiberi ekleyerek iyice yoğurun. Patlıcanların çapından biraz daha büyük 6 iri köfte hazırlayın (Piştiğinde patlıcanlarla aynı boyuta gelmesi için) ve yağda kızartın.

1 kilo domatesi ortadan ikiye bölerek 10 dakika kadar pişirin. Süzgeçten geçirerek kabuklarını ve çekirdeklerini ayırın. Zeytinyağını, renk vermesi için salçayı, ince ince doğranmış sarımsağı ve pul biberi ilave ederek koyu bir sos haline gelene kadar pişirin.

Fırından çıkardığınız patlıcanların üzerine bir tatlı kaşığı domates sosu, bir dilim kaşar peynir koyup üstüne tekrar domates sosu ilave edin. Aynı şekilde 2. sırayı hazırlayın. Sonra köfteyi koyup üstüne kaşar peyniri dilimini ve domates sosunu ilave edin. Bir kürdan batırarak sabitleyin. Fırın kabına yerleştirip 1 su bardağı kaynamış su ilave ederek sıcak fırına 10-15 dakika daha koyup, peynirlerin yumuşamasını, köfte ve patlıcanların biraz kızarmasını, lezzetlerin birbirine karışmasını sağlayın. Fırından çıkardıktan sonra servis tabağına alıp, köftelerin üzerini fesleğen yaprağı ile süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*