sürprizli çiçek ekmek tarifi, figen ararat
Bu tarif klasik Ramazan pidesi geleneğini tahtından edebilir.

Ramazan’da Yeni Gelenek, Sürprizli Çiçek Ekmek

Özellikle YouTube dünyasında paylaştığı tarifler ve pratik bilgilerle takipçilerinin hayatını kolaylaştıran Figen Ararat’tan size özel bir mesaj ve Ramazan sofranızı süsleyecek “sürprizli” bir tarif var!

Ramazan ayında sofralarımızdan eksik olmayan ekmek, pide ve kahvaltılıklar birleşti, ortaya bu müthiş tarif çıktı. Bu tarif lezzetiyle, doyuruculuğuyla ve tabii ki görünümüyle kalabalık Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olacak. Sofralarınızdan kalabalık, bereket ve paylaşma eksik olmasın. Hayırlı Ramazanlar.

Sevgilerimle,

Figen Ararat

sürprizli çiçek ekmek tarifi, figen ararat
Çiçek ekmeğin pastırma ve peynirle birleşen kokusu karşı konulmaz olacak.

MALZEMELER

  • 500 ml. ılık su
  • 1 paket instant maya (Yaş maya kullanacaksanız yarım paket, yani bir küp yaş maya )
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 6-7 su bardağı un (Her unun su çekme oranı değişkenlik göstereceğinden)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 250 gr. eriyebilen herhangi bir peynir türü (Ben dil peyniri kullandım)
  • 100-150 gr. pastırma

Üzerine sürmek için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
  • Eğer pastırma kullanmadıysanız 1 diş dövülmüş sarımsak ekleyebilirsiniz

YAPILIŞI

Ilık suyun içine mayayı ve şekeri ekleyerek mayanın aktif hale gelmesini sağlıyoruz (Instant maya için bu işlem gerekli olmasa da diğer mayalar için gerekli). Yoğurma kabına  5 su bardağı unu koyup 1 su bardağını kenara koyuyoruz (un değişiklik gösterebileceği için tüm unu bir kerede koymak yerine kontrollü olarak azar azar ilave etmeliyiz).

Unun ortasını havuz gibi açıp hazırlamış olduğumuz mayalı suyu ilave edip tuzunu da ekliyoruz. Kaşık ya da spatula yardımıyla karıştırıyoruz. Ayırmış olduğumuz unu da azar azar ilave ederek elle yoğurma kıvamına getiriyoruz. Kıvama gelince tezgâhı unlayarak hamuru tezgahta yoğuruyoruz. Ekmek hamurları ne kadar çok yoğurulursa o kadar güzel olur.

sürprizli çiçek ekmek tarifi, figen ararat
“Ekmek pişirirken döküm tencere tercih ediyorum çünkü ısıyı eşit olarak dağıttığından her tarafı eşit pişiyor ve fırına girebildiği için harika oluyor. Sofraya da kırmızı tenceremle getirdiğimde sunumu da ayrıca çok şık duruyor. “

Yoğurma işlemi bittikten sonra yoğurma kabına alıp üzerini streç film ya da nemli bir bezle kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz. Hamur mayalandıktan sonra bir iki kez daha maya kokusunun çıkması için yoğuruyoruz. (Hamur çok sert değil hafif yapışkan bir hamur olacak) Elimizi, hamurun yapışmaması için bir miktar yağlıyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak avucumuzda yuvarlayıp açıyoruz. İçine istediğimiz malzemeyi koyup kapatıyor ve tekrar yuvarlıyoruz. Yağlamış olduğumuz döküm tencere ya da tavaya boşluk kalmayacak şekilde diziyoruz.

Tüm hamuru tencereye dizdikten sonra üzerini örtüp 20 dakika daha mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanma işlemi bittikten sonra üzerine kızarması için yoğurt sürüyoruz. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 35 dakika pişiriyoruz.

Ekmeği fırından çıkartıp hemen üzerine tereyağı ve maydanoz karışımını fırçayla sürüyoruz. Kalan peynir ve pastırmaları da daha güzel görünmesi için ekmeğin orta kısmına yerleştirip 5 dakika daha peynirler eriyene kadar fırına koyuyoruz. Peynirler eridikten sonra ekmeği fırından alıp maydanozla süslüyoruz.

Ve “Sürprizli Çiçek Ekmek” hazır herkese afiyet olsun.

Tarifin videosu için de sizi şöyle alalım:

YouTube: Figen Ararat

Instagram: @figenararat

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*